Zonnepanelen ook interessant?

Panelen op daken ziet u tegenwoordig heel regelmatig. In veel gevallen gaat het hier om zonnepanelen. U kent ze wel, die panelen die ervoor zorgen dat er stroom kan worden opgewekt via de zon. De panelen zijn redelijk populair en zijn de afgelopen jaren ook flink gedaald in prijs. Toch is er ook nog een andere kostenpost die wat aandacht verdiend. En dat zijn de kosten voor aardgas. Uw CV ketel gebruikt aardgas voor bijvoorbeeld het opwarmen van het water als u gaat douchen of in bad gaat. Ook hier kan op bespaard worden.

Een zonneboiler kan interessant zijn om te plaatsen in uw woning. Deze zorgt ervoor dat er water kan worden opgewarmd en dit vervolgens kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld het douchen. In bepaalde installaties zoals een vloerverwarming kan de zonneboiler ook helpen om te besparen. Zonneboilers zijn over het algemeen goedkoper in de aanschaf dan een set zonnepanelen is.

De werking

Op het dak van de woning worden de zonnepanelen geïnstalleerd. De zonnecollectoren zorgen ervoor dat water wordt opgewarmd en dit wordt vervolgens opgeslagen in een zogenaamd opslagvat. Waar wordt het ook warm gehouden. Zodra er vraag is naar warm water (bijvoorbeeld als u de douche aanzet) zal dit warme water uit het opslagvat gebruikt worden. Eventueel kan de CV ketel het water nog extra verwarmen mocht dit nog niet warm genoeg zijn. Een zonneboiler is dus iets waar u direct profijt van heeft en kan op jaarbasis een goede besparing opleveren. Aardgas is namelijk vaak de grootste kostenpost op de eindfactuur van de energieleverancier.

Besparing afhankelijk van verschillende factoren

Hoeveel u precies gaat besparen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt natuurlijk mee hoeveel warm water u verbruikt. Een gezin met 5 mensen zal vanzelfsprekend meer warm water nodig hebben dan een vrijgezel. Ook speelt mee wat de huidige tarieven zijn die u momenteel betaald. Dit kan per land verschillen. Zo zijn bijvoorbeeld de tarieven in België anders dan in Nederland. Als u deze factoren weet kunt u vaak een redelijke  inschatting (laten) maken van de besparingen die u potentieel kunt gaan doen door een zonneboiler installatie te laten plaatsen. Uw installateur kan u bij deze vragen ook vaak assisteren.