Warm water, koude portemonnee

Vooral voor degenen onder ons die nog geen combiketel hebben is warm water zeker een kostenpost die aanmerkelijk weegt, vooral als u het geluk heeft om een tiener in huis te hebben die urenlang onder de douche staat. Ik heb een variatie aan elektrische boilers, gasboilers en HR gasboilers geprobeerd en hoewel het elke keer een beetje beter werd, de kosten per jaar waren alsnog hoog.

Het zonnetje in huis

Ik heb een oplossing gevonden in de vorm van de zonneboiler. Deze warmtecollector (lijkt op een zonnepaneel) geeft de warmte door aan een waterreservoir. Het water koelt natuurlijk op een gegeven moment weer af, maar dan schakelt de ‘speciale’ CV-ketel in en verwarmt het water tot deze op temperatuur is. Dit verbruikt veel minder gas dan een reservevoorraad water dat hele tijd warm gehouden wordt en is daardoor goedkoper. En op de echt lange dagen met volop zonlicht heeft u zelfs helemaal geen bijverwarming nodig. Als u de combinatie met een goede condensatieketel maakt, bespaart u helemaal veel.

Hoeveel kan ik besparen?

Hoeveel u gaat besparen en wanneer u de investering heeft terugverdiend hangt niet alleen af van de prijs van de boiler en van de zon. Er zijn vele factoren om rekening mee te houden en u kunt pas een accurate schatting hebben als u met een specialist een offerte op maat heeft laten maken of zelf de informatie uitgebreid heeft onderzocht. Een gemiddeld huishouden bespaart ongeveer 180 m3 gas, rond 110 euro, per jaar. Maar de gasprijzen stijgen ongekend, en het ziet er niet naar uit dat ze in de nabije toekomst gaan dalen. Uw rendement wordt dus al gauw meer!